storforsen

Kom kittlande nära naturens krafter. Storforsen – Europas största oreglerade fors – är en mäktig uppvisning av virvlande vattenmassor som under fem kilometer otyglat bryter sig fram i ett fall på 82 meter. Från första parkett kan du höra forsen dåna, se vattnet skumma och känna vattenstänket svalka.

VÄL VÄRT ETT BESÖK

Varje sekund passerar 250 kubikmeter vatten i Storforsen. Det motsvarar årsförbrukningen av en hel familj. När vårfloden är som starkast efter vinterns snösmältning kan vattenföringen uppnå 870 kubikmeter per sekund. Tack vare det kraftiga vattenflödet fryser aldrig forsen trots den kallaste vinter.
Storforsen tar sin början i fjällmassivet Sulitelma intill norska gränsen. Därifrån rinner vattnet som utgör Piteälven genom Norrbottens böljande landskap för att slutligen mynna ut i Bottenviken vid Pite Havsbad. Vid foten av Storforsen lugnar sig vattnet i ett stillsamt sel.

Redan på 1800-talet användes forsens vattenmassor till att frakta timmer från inlandet ner till kusten. Innan dess var forsen både bredare och grundare än vad den är i dag, men leddes om mellan 1878 och 1945 för att timret lättare skulle kunna passera. Till följd av forsens erosion är naturen runt Storforsen präglad av ängsskog som tidvis står under vatten. Inte bara Storforsen utgör ett välbesökt utflyktsmål – i närheten finns också Brudforsen och Döda Fallet.

I Storforsen kan du var som helst slå dig ner på en klippa med en picknickkorg. På flera platser i naturreservatet finns också flera utställda grillplatser där du kan grilla en korv, steka lunch eller koka ditt eget kaffe.

Besök den sommaröppna Kaffestugan, som står vid infarten till naturreservatet. Här kan du köpa våfflor, lättare mat, hembakt fikabröd eller en läskande glass. Caféet är öppet sommartid mellan maj och augusti.

Sola på en varm klipphäll, bada i någon av forsens sidoströmmar, strosa runt på de fina vandringslederna eller besök forsens eget skogsbruks- och flottningsmuseum. I Storforsen finns något för alla åldrar!

Passa på att tajma in ditt besök med någon av utescenens teatrar och konserter. Likt en amfiteater utgör stenarna naturliga läktare där akustiken når nya höjder tack vare stenarnas inramning. Passa på att stanna till i souvenirbutiken för att köpa med dig ett minne från ett av Norrbottens mest välbesökta turistmål.

storforsen nature trails

läs mer